Orientació a 4t d'ESO


El científico Stephen Hawking, experimenta la ingravidez para fomentar el interés por el espacio. En la imagen es ayudado por otros compañeros durante su vuelo experimental el 26 de abril de 2007. "So remember to look up at the stars and not down at your feet. Try to make sense of what you see and wonder about what makes the universe exist. Be curious, and however difficult life may seem, there is always something you can do, and succeed at. It matters that you don’t just give up.”  Stephen Hawking

Activitats i recursos per a ajudar-vos en el vostre procés de presa de decisió respecte al vostre futur acadèmic i professional.

Presentació sobre orientació acadèmica i professional

Vídeo de TV3 "Vocacions"


  • Links per a que pogueu aprofundir els vostres coneixements sobre les opcions existents d'estudis postobligatoris


Generalitat de Catalunya, Departament d'Ensenyament:
- Links amb informació bàsica sobre els diferents estudis, dates de matriculació  i on realitzar-los

Esquema del sistema educatiu a Catalunya
Aquí teniu la informació del Departament d'Ensenyament referent a l'organització dels estudis postobligatoris.

Informació actualitzada per al curs 2018/19


- A continuació podeu trobar la informació disponible des del Departament per a poder estudiar a Catalunya: 

Estudis

Informació sobre graus universitaris de la Generalitat de Catalunya


Itineraris per famílies professionals (cicles formatius)
En aquest link trobareu diferents exemples de professions vinculades a una determinada família professional. En funció de la professió, necessitareu un tipus o altre d'estudis postobligatoris.

Famílies de professions

Aquí podeu trobar moltíssimes professions agrupades per famílies i quin itinerari cal fer per arribar a desenvolupar-les. 


  • Portal d'informació comparada de diferents estudis postobligatoris:


Unportal

En aquest portal trobareu moltíssima informació sobre els graus que es cursen a les diferents universitats i els cicles formatius de grau mig i superior.

ATENCIÓ: els alumnes de l'institut podeu accedir sense pagar utilitzant  les següents dades

e-mail:             igo@unportal.cat
contrassenya:   igo14  • Altres eines que us poden ajudar en la presa de decisions sobre el vostre futur acadèmic i professional


Test de personalitat
Aquí trobareu una eina que us pot ajudar a coneixer-vos millor. És un test de personalitat i cal que contesteu sent sincers/es perquè us sigui realment útil. En castellà fa una bona descripció de les vostres característiques i si us atreviu amb l'anglès, aprofundiu pitjant "Strenghts and Weaknesses". L'apartat 6, "Career Paths" us pot donar molt bones pistes sobre el tipus de feina que us pot agradar desenvolupar.

Educaweb
Aquesta pàgina recull molta informació interessant sobre la formació postobligatòria. 

Qüestionari Orienta't

Aquest test està realitzat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat. A partir de les vostres respostes obtindreu dos gràfics on s'indica les famílies professionals que us són més afins en funció de les vostres aptituds, interessos, valors ocupacionals i personalitat. Si els resultats d'alguna família professional estàn per sobre del 75% us informa dels estudis postobligatoris que podeu fer.

Test d'interessos professionals

Aquest test és una proposta molt complerta i recomanable de Barcelona Activa. Un cop completat, us ofereix una àmplia informació sobre el vostre grau d'interès respecte als diferents camps professionals i us fa una proposta d'ocupacions afins a les respostes que heu donat. Si cliqueu en les ocupacions us dóna més informació sobre el que heu de fer per accedir-hi.


Qüestionari educaweb

Aquesta és una altra eina que us pot ajudar a decidir la vostra orientació acadèmica i professionals. És semblant als tests anteriors. 

My WayPass
La Fundació Bettelsman ha realitzat aquesta pàgina web que conté una bona quantitat d'activitats adreçades a que els joves puguin reflexionar sobre les seves característiques i circumstàncies amb la finalitat de poder prendre una decisió sobre els estudis postobligatoris. Està pensada per alumnat entre 14 i 18 anys.
  • EMPLEABILITAT

A les pàgines que tens a continuació pots accedir a la informació sobre el nombre de persones contractades o aturades en funció dels estudis que hagin realitzat:

Mercat laboral: cicles formatius

Mercat laboral: graus universitaris


Barcelona Activa. Programes i serveis específics per a joves

En aquesta pàgina podeu trobar molts recursos que us poden ser útils.  • CURSOS D'ESTIU 

Realitzar algun d'aquests cursos pot ser una oportunitat per saber si realment us interessen els continguts que aprendreu en els estudis postobligatoris que us interessen. 


Cursos d'estiu de la UAB


  • CURSOS ONLINE
Importants universitats de tot el món ofereixen cursos gratuïts a diferents nivells per aprendre continguts de qualsevol àrea del saber:

EDX

Un exemple: Disseny de videojocs
https://www.edx.org/course/video-game-design-balance-ritx-game102x-0

Coursera

Aprendre a estudiar aprofitant la neurociència
https://www.coursera.org/learn/learning-how-to-learn


  • ALTRES INFORMACIONS

¿Cómo orientar profesionalmente a tu hijo? Manual práctico para padres.
Des d'aquest link podeu descarregar-vos en PDF un manual que tracta el tema de l'orientació d'una forma molt complerta. Està bàsicament adreçat als pares, però hi ha capítols que us poden interessar.  
El manual està realitzat per la Fundación Bettelsman, que està dedicant molts esforços a l'orientació dels adolescents.

Vídeo sobre intel·ligències múltiples

El discurs de Steve Jobs sobre desenvolupament personal


El currículum vitae

L'entrevista de treball


Consorci d'Educació de Barcelona

Mapa laboral

Aquesta pàgina web dóna eines per a poder elaborar el projecte personal de cadascú. Està orientada a persones de més edat, però ofereix links a pàgines web i activititats interessants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada